Yhteistyön historiaa
Tanssitaiteilija Matti Haaponiemi ja kuvataiteilija Sanna Saastamoinen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016 lähtien. Heidän monitaiteellisen kollaboraationsa ensimmäinen työnimi oli SaMaKo. Nimivaiheiden jälkeen kokoonpanon nimeksi vakiintui masamiracles.
Alun alkujaan kokoonpanon työskentelyssä keskeisiä teemoja olivat autenttistyyppiset liikeharjoitukset, ympäristön moniaistillinen tutkiminen sekä installaatiotyöskentely. Työskentelyn myötä rakentui liikekuvallisia työpajoja, joita kollaboraatio järjesti muun muassa Joensuussa. Kollaboraation taiteellisen työn perusajatuksena on ilmaisumuotojen sovittaminen omintakeiseksi synteesiksi, monitaiteelliseksi kudelmaksi. Kokoonpanon tuotanto pitää sisällään esitystaidetta, liiketutkimusta sekä video- ja äänitaidetta. Tällä hetkellä työskentelyn pääpaino on elektronisen musiikin ja esityksellisten kokonaisuuksien luomisessa.
masamiracles Instagramtili: @masamiracles.
masamiracles
VIDEOTEOKSIA
masamiracles - ?!
masamiracles - Maa
PAYBACK TIME 2030
PUNISH
Lisää videoteoksia Youtubessa.
ARKISTON HELMIÄ
M+S
Vuonna 2019 SaMaKo käytti äänitaide-esitykissä nimeä M+S. Kollektiivi esiintyi esiintyi keväällä 2019 Tampereella Liikelaiturilla Tanssibuffet esitysillassa sekä myöhemmin kesällä Ylöjärvellä Kivat sulle -festivaaleilla.
AIKA ON
Aika on -esitys oli kehollinen kuvaus käsitteestä aika. Esityksen koreografina toiminut Saastamoinen pyrki rationalisoimaan aika käsitettä minimalistisilla koreografioilla ja liike-elementeillä. Aika on esitettiin keväällä vuonna 2018 Tampereen Liikelaiturilla. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi ja Katriina Korhonen. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä.
LOPPUSIIVOUS
Vuonna 2017 Saastamoinen toimi koreografina näyttämöteoksessa Loppusiivous. Loppusiivous oli Saastamoisen tulkinta Outokummun Kiisuteatterissa nähtyjen tanssiesitysten väliaikasiivouksista. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi, Katriina Korhonen, Alli Mattila ja Sanna Saastamoinen.
SAMAKO + KOKKO1721
Loppusyksyllä 2017 SaMaKo vieraili Kangasniemellä Kokko1721 -residenssissä. Vierailun aikana työpari työskenteli liikkeen, äänen ja esineiden parissa yhdessä residenssin pitäjien Jukka Ristolaisen ja Maija Tuomen kanssa. Työskentelyä äänitettiin ja äänitteestä syntyi nykytanssikuunnelma Homo ludens, joka oli esillä Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä kesällä 2019.
LIIKETUTKIMUS
Vuodesta 2016 lähtien SaMaKon liikkeellisiä tutkimuskohteita ovat olleet autenttinen liike ja kontaktityöskentely. Alla olevat kuvat ovat
yhteistyön alkuvaiheilta 2016.
LUOMISEN VOIMAA
Kesällä 2016 SaMaKo työskenteli Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botanialla. Työskentely sisälsi kaikille avoimia työpajoja sekä Haaponiemen ja Saastamoisen Samassa puutarhassa -performanssin. Työpajoissa hyödynnettiin puutarhaympäristöä muun muassa luomalla installaatioita puutarhasta löytyneistä luonnonmateriaaleista.